213 036 72 39
Μικράς Ασίας 5, Πλατεία Βούλας

Συμβουλευτική Γονέων

Ο ρόλος του γονέα είναι ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους της ζωής. Είναι ένας ρόλος σύνθετος, προκλητικός και πιεστικός. Το να είσαι καλός γονέας δεν είναι κάτι που απλά τυχαίνει, είναι κάτι που θέλει υπομονή, καλές δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων, ενσυναίσθηση, αγάπη, συναισθηματική ωριμότητα, συμπονετικότητα και εκπαίδευση. Και τα παραπάνω είναι μόνο τα βασικά.
Πολλές φορές παρουσιάζονται προβλήματα και που απασχολούν τους γονείς και στα οποία, δυσκολεύονται να βρουν λύσεις. Κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι γονείς είναι:

«Αισθάνομαι άγχος και ανησυχία όλη την ώρα. Τα παιδιά μου δεν με ακούνε.», «Είμαι τόσο εξουθενωμένος που πολλές φορές ενδίδω σε λύσεις που γνωρίζω ότι δεν είναι οι σωστές.»

 

Τους σύγχρονους γονείς τους απασχολούν συνήθως θέματα σχετικά με το:

Happy_Family_by_Nic_Anzal1

– Πώς να βάλουν όρια στα παιδιά τους
– Πώς να χειριστούν διαπληκτισμούς μέσα στην οικογένεια
– Πώς να βοηθήσουν το παιδί να κοινωνικοποιηθεί
– Πώς να μάθουν το παιδί να αγαπάει το σχολείο και τη μάθηση
– Πώς να μάθουν στο παιδί τις έννοιες του σεβασμού και των αξιών
– Πώς να χειριστούν ένα διαζύγιο
– Πώς να χειριστούν μια απώλεια.
– Πώς να προστατέψουν το παιδί από κινδύνους
– Πώς να διατηρήσουν μια υγιή επικοινωνία με το παιδί

Όλες οι προαναφερθείσες έγνοιες των γονιών έχουν σαν στόχο, όταν μεγαλώσει το παιδί να μπορεί να είναι λειτουργικό και ευτυχισμένο.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Πέρα από τις έγνοιες που αφορούν τη σωστή διαπαιδαγώγηση υπάρχουν και περιπτώσεις γονέων που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά θέματα όπως

– κάποια αναπηρία του παιδιού (νοητική υστέρηση, σύνδρομο down, αυτισμός, σωματική αναπηρία),
– το παιδί τους να έχει υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής
– το παιδί να έχει κατάθλιψη
– να αντιμετωπίζουν κάποιο εθισμό (internet, ουσίες)
– να υπάρχει πιθανότητα διατροφικής διαταραχής (ανορεξία, βουλιμία)
– να έχει το παιδί επιθετική συμπεριφορά

Σε μια κοινωνία που οι υποχρεώσεις είναι πολλές, οι γονείς συχνά χρειάζονται καθοδήγηση από έναν ειδικό, ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα τους καλά και μπορεί να τους βοηθήσει να επικοινωνούν με το παιδί τους, να αποκτήσουν δεξιότητες για να χειρίζονται την πειθαρχία και την τιμωρία, να τους βοηθήσει να μειώσουν συγκρούσεις και να τους προτείνει λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Γι αυτό και πιστεύουμε ότι όλες οι μητέρες, οι πατεράδες και οι κηδεμόνες μπορούν να επωφεληθούν από την υποστήριξη και βοήθεια ενός επαγγελματία όσων αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων που τους απασχολούν όσων αφορά το μεγάλωμα των παιδιών.


 

Αμαλία Λουίζου, Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Σύμβουλος