213 036 72 39
Μικράς Ασίας 5, Πλατεία Βούλας

Παραμύθι πριν τον ύπνο: Ο μπαμπάς το κάνει καλύτερα!

Το να διαβάζουμε παραμύθια στο παιδί μας πριν κοιμηθεί είναι μια δραστηριότητα που πάει να εκλείψει από την καθημερινότητά μας. Επιστρέφοντας από τη δουλειά το βράδυ σπίτι, το να διαβάζεις την Κοκκινοσκουφίτσα και τα Τρία Γουρουνάκια φαντάζει το πιο δύσκολο πράγμα. Εάν όμως γνωρίζαμε αυτά που κερδίζει το πιτσιρίκι μας ίσως να το ξανασκεφτόμασταν.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο και αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία, όσα animation και αν βγαίνουν κάθε χρόνο, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υπέροχη αίσθηση που αισθανόμαστε όταν ξαπλώνουμε πάνω στα μαξιλάρια και λέμε μία ιστορία στο παιδί μας.

Οι μπαμπάδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό.. κ ας μην το ξέρουν . Γιατί όμως;

Τα παιδιά έχουν συνηθίσει πάντα μία γυναίκα να είναι αυτή που θα πει το παραμύθι, είτε στο σχολείο η δασκάλα είτε στο σπίτι η μαμά. Αυτό από μόνο του δίνει προβάδισμα στο μπαμπά! Οι τελευταίες έρευνες μας λένε ότι όταν οι μαμάδες λένε το παραμύθι μένουν κολλημένες στην ιστορία χωρίς να βάζουν φανταστικά στοιχεία. Από την άλλη όταν αναλαμβάνουν οι μπαμπάδες το ρόλο του παραμυθά, αλλάζουν λίγο το στόρι , συχνά ξεφεύγουν και εντελώς από την πλοκή, απαντούν σε ερωτήσεις του παιδιού αλλά κάνουν και οι ίδιοι ερωτήσεις. Έτσι, τελικά το παιδί κερδίζει περισσότερα καθώς αναπτύσσεται η φαντασία του και η αφαιρετική του σκέψη.

Τα παιδιά που απολαμβάνουν τα παραμύθια από τον μπαμπά, στην ηλικία των 3 ετών μπορούν και συγκεντρώνονται καλύτερα στον παιδικό σταθμό, στα 5 έτη διαθέτουν πιο πλούσιο εκφραστικό λόγο και λεξιλόγιο και είναι καλύτεροι στην επίλυση ενός προβλήματος. Στα 10 έχουν πολύ καλή επίδοση στην γραπτή έκφραση και τα μαθηματικά. Επίσης, ειδικά για τα αγοράκια είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν τον «ήρωά» τους να διαβάζει βιβλία. Αυτό αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά και τα κάνει να αγαπήσουν το διάβασμα και τη λογοτεχνία.

Ίσως τώρα μπορέσουμε να καταλάβουμε τη σημασία και τη μαγεία αυτής της συνήθειας..

Και μην ξεχνάτε.. μέσα από το παραμύθι αναδύεται κάτι το μαγικό, αλλά αυτή η μαγεία πηγάζει από τον παραμυθά, δηλαδή εσάς!

 

Μπαντανά Μαρίκα

Λογοθεραπεύτρια

Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας Βούλας

 

 

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.